Skip to main content

Oogsten van energiegewassen, ook met KUHN !

In Nederland vond onlangs een demonstratie plaats waarbij energiegewassen geoogst werden met KUHN-machines.  Het ging meer bepaald over het oogsten van miscanthus (olifantengras) op een perceel dat toebehoort aan een champignonkweker. 

Volgende machines werden achtereenvolgens gedemonstreerd :

  • klepelmaaier KUHN WS 320 BIO : deze klepelmaaier kan ingezet worden ofwel frontaal aangebouwd, ofwel op een trekker met omkeerbare stuurinrichting.  De hakselaar is uitgerust met een geïntegreerde vijzel zodat er gemakkelijk een zwad gevormd kan worden tussen de wielen van de trekker. Om de gewassen die meestal hoog en dicht zijn beter te kunnen grijpen, beschikt de klepelmaaier over een klepelbak vooraan en een hydraulisch instelbaar geleid frame. De gewassen worden gehakseld door 72 Y-messen met 2 instelbare tegenmessen.  De WS 320 BIO kan ofwel in solo werken om het zwad te laten drogen voor het oogsten, ofwel in combinatie met een pers of een andere oogstmachine die getrokken wordt achter de trekker.
     
  • pers KUHN LSB 1270 met verbrijzelaar onder dissel CBB 200 : de CBB 200 werd zodanig ontwikkeld dat deze perfect samengaat met het gamma LSB-persen.  De 48 messen met 2 tegenmessen zorgen voor een snijlengte van 19,5 mm.  Het gehakselde gewas wordt onmiddellijk opgenomen door de INTEGRAL-rotor, voor de vorming van zeer dichte balen, ideaal voor langeafstandstransport of voor gebruik in de groententeelt of voor het strooien in ligboxen. De montage op de pers laat een afstand van 65 cm toe, waardoor de hakselaar op de pers gelaten kan worden wanneer die niet gebruikt wordt.

Bekijk deze machines aan het werk in de volgende videofilmpjes :

https://youtu.be/WQV0RESuWRs

https://youtu.be/z4d5NJZ05fM

https://youtu.be/_Hn3QewcGZQ