Skip to main content

NIEUW ! KUHN AXENT 100.1

AXENT 100.1 : de eerste getrokken kunstmeststrooier die een 100% dosering garandeert aan beide kanten !

KUHN breidt het aanbod kunstmeststrooiers verder uit met een getrokken model, nl. de AXENT 100.1.

Met een tankinhoud van 9 400 liter en een max. nuttig laadvermogen van 10 400 kg, komt deze nieuwe kunstmeststrooier tegemoet aan de noden van de grootste akkerbouwbedrijven.

Het grootste verschil ten opzichte van andere machines op de markt zit hem in het EMC-systeem : onafhankelijke dosismodulatie op elke schijf met steeds een 100% dosering op elke kant.  Met dit systeem heb je de garantie dat de nodige voedingsstoffen toegediend worden om zo de doelstellingen op vlak van rendement te kunnen bereiken.  Om de seconde is er een afzonderlijke afstelling van de linker- en rechterstrooischijf in functie van het aandrijfkoppel gemeten op elke strooischijf. Een dergelijke technologie biedt heel wat voordelen : de dosis wordt gerespecteerd op elke doseerschuif, er is geen risico op verstopping en EMC detecteert en corrigeert onmiddellijk debietschommelingen. 

Alle andere machines op de markt zijn uitgerust met een statische of sequentiële weging. Dit wil zeggen dat er vergelijkingen uitgevoerd worden tussen de geladen en de lege machine om vervolgens de positie van de doseerschuiven aan te passen voor de volgende lading.  Maar er is dus nooit een doorlopende regeling tijdens het strooien. Klik hier om een video te bekijken over EMC.

AXENT 100.1 is een modulaire machine.  Twee strooi-inrichtingen zijn beschikbaar en kunnen via een snelwisselsysteem in minder dan 10 minuten gemonteerd worden : 

1/. AXIS PowerPack : nauwkeurig strooien van gekorrelde kunstmest op een werkbreedte van 18 tot 50 m

Voor de allereerste keer - en dit is een primeur op wereldvlak - is het mogelijk om met een getrokken machine het debiet van de kunstmest traploos te regelen tijdens het strooien en dit onafhankelijk op elke schijf dankzij de exclusieve EMC-technologie

Het AXIS PowerPack biedt alle voordelen van een gedragen kunstmeststrooier en verzekert een zeer nauwkeurig strooibeeld : EMC-systeem voor de dosismodulatie, CDA-verdeelsysteem, debiet van 500 kg/min, extreem traag draaiende roerder, werkbreedte van 18 tot 50 m, VARISPREAD Dynamic et ISOBUS.

Extra troef die het gebruikscomfort ten goede komt : de toevoer is volledig geautomatiseerd en behoeft geen tussenkomst van de bestuurder.  Van zodra het peil van de kunstmest zakt, treedt de transportband automatisch in werking.

2/. Lime PowerPack

Deze strooi-inrichting is uitgerust met zware schijven met een diameter van 700 mm en is geschikt voor het strooien van grondverbeteringsmiddelen : kalk, natte bulk, organische kunstmeststoffen (pellets)… met een hoge dosering op een maximale werkbreedte van 15 m.  De dosering kan oplopen tot meerdere ton per hectare dankzij DPAE waarbij de snelheid van de transportband varieert in functie van de rijsnelheid (DPAE). In combinatie met de verdeelwals wordt ook bij een moeilijk doorstroom een optimale en gelijkblijvende strooiprecisie bereikt. 

Met de AXENT 100.1 moet je dus nooit aan nauwkeurigheid inboeten, dankzij de 2 strooi-inrichtingen die elk afgestemd zijn op verschillende producten. 

Uitstekende wendbaarheid

Om de manoeuvers op de kopakkers te vergemakkelijken, om gewasschade te beperken of om de performantie van de machine te verbeteren op hellingen, kan de AXENT uitgerust worden met een gestuurde as.  Het Trail Control-systeem maakt gebruik van een gyroscoop die op de tractor geplaatst wordt om de positie van de wielen van de AXENT bij te stellen.   De draaihoek varieert van 10 tot 17° in functie van de spoorbreedte en de afmetingen van de banden.

Standaard ophanging en hydraulische centrale

De hydropneumatische ophanging van de dissel verbetert het comfort op de weg en op het veld.

De hydraulische centrale stuurt de aandrijving van de strooischijven, de transportband en de doseerschuiven.  Deze centrale wordt aangedreven door de aftakas tegen een toerental van 750 omw/min wat het brandstofverbruik van de tractor vermindert.  Aangezien er geen enkel oliedebiet vereist is, is deze centrale compatibel met middelgrote tractoren of tractoren met een laag hydraulisch debiet.  

Varispread Dynamic : schakel over op traploze aanpassing van de strooibreedte 

Voor het strooien in geren is er het VARISPREAD Dynamic-systeem.  Dit systeem is voorzien op alle kunstmeststrooiers AXIS serie 2 en de kunstmeststrooiers AXENT 100.1 die uitgerust zijn met de nieuwe elektrische cilinders voor de sturing van het valpunt.

VARISPREAD Dynamic past de projectiezone traploos aan.  Het gaat hierbij niet om een regeling van de secties, maar wel over een traploze aanpassing van de strooibreedte.  Het beheer van geren en overlappingen is nu nog nauwkeuriger zowel van binnen naar buiten als van buiten naar binnen. 

In combinatie met de elektrische cilinders met hoge snelheid is het mogelijk om zelfs tegen zeer hoge snelheid toch een optimaal transversaal strooibeeld te realiseren. 

Op de  AXIS M, werkt VARISPREAD op het valpunt + de doseerschuif.

Op de AXIS H en AXENT, werkt VARISPREAD op het valpunt + toerental schijf + doseerschuif.

Klik hier om een video te bekijken over de kunstmeststrooier KUHN AXENT 100.1.